Fontos tudnivalók

 

A munkakezdést megelőzően a kivitelező munkatársai minden érintett háztartásba eljuttatják értesítésüket, felvéve a kapcsolatot a tulajdonossal.

Az ingatlan határán belül a lakóház háztartási szennyvizét az ingatlan tulajdonosának (használójának) kell majd elvezetnie a kivitelező által a telekhatáron belül elhelyezett tisztító aknáig (idomig). A tisztítóakna vagy tisztítóidom az ingatlanon belül az utcai telekhatártól maximum 1 méter távolságon belül építhető meg.

A telek szélességében a bekötés kívánt helyét a tulajdonos kijelölheti. A tisztítóakna (idom), azaz a bekötés helyének kijelölését a megvalósítás előtt a kivitelező szakembere egyezteti a tulajdonossal. Amennyiben az utóbbi nem érhető el, a kiviteli tervben szereplő helyen, a telekhatáron kívül egy ledugózott bekötési pontot kap a telek.

Az alábbi védőtávolságok betartása szükséges:

  • Épülettől: 1 m
  • Vízvezetéktől: 1 m
  • Gázvezetéktől: 1 m
  • Földkábeltől (áram, telefon): 0,8 m.

A rendszerre csakis belterületi ingatlan lakószintje köthető rá, pince és szuterén közvetlenül – az elöntés-veszély miatt – nem!

Ahol házi szennyvízátemelő szükséges, ott azt a kivitelező feladata kiépíteni, mégpedig az ingatlan tulajdonosa által kért, egyeztetett helyre. Az akna működtetéséhez szükséges elektromos betápláláshoz kötődobozt telepítenek. A dobozhoz az elektromos ellátást a tulajdonosnak kell biztosítania.

Mikor szabad üzembe helyezni?

A tisztítóaknába történő bekötést és a régi szennyvízgyűjtő akna megszüntetését csak akkor szabad elvégezni, ha

  • a közterületi csatorna üzembe helyezése megtörtént,
  • a csatornaszolgáltatási szerződést megkötötték,
  • a rákötésre engedéllyel rendelkezik a tulaj

Amennyiben az üzembe helyezés megtörtént, feltétlenül meg kell szüntetni a régi szennyvízgyűjtő aknát, mégpedig a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő módon.

Mi kerülhet bele a csatornába?

  • Kizárólag azok a szennyvizek vezethetők majd el a tisztítóaknába, amelyek a tisztítóakna fedlapszintje feletti padlószintű helyiségekben keletkeztek. (A tisztítóakna fedlapszintje alatti padlószintű helyiségekben keletkező szennyvíz elvezetéséhez házi kisátemelőt szükséges építeni.)
  • Szennyvízcsatornába csapadékvizet elvezetni tilos!
  • Ugyancsak tilos darabos jellegű állati maradványok (bél, hús, csont), rongyok, tisztasági betétek, nylonharisnya stb. bejuttatása a csatornába. Ezek jelentős üzemeltetési károkat (több százezer forint is lehet) okoznak!

Ki lesz az üzemeltető?

A kivitelező a berendezéseket a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. részére adja át működtetésre. Az üzemeltetési költségek elszámolásáról az ingatlan-tulajdonossal a DRV egyezik meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.